Zo vergroot je jouw kansen op de huizenmarkt

1 augustus 2021 | Het lijkt wel of iedereen momenteel een huis wilt kopen. De hypotheekrente staat laag en de huren blijven maar stijgen. Dit zijn twee belangrijke factoren voor de toenemende interesse in koopwoningen. Hoe vergroot je jouw kansen op de huizenmarkt?

Inmiddels is de vraag naar koopwoningen zodanig hoog dat de concurrentie tussen kopers ontzettend groot is geworden. De gemiddelde woning die in de verkoop komt in de omgeving van Delft/Den Haag/Rotterdam wordt meer dan 20 keer bezichtigd voordat deze wordt verkocht. Maar wat kun je doen om alsnog op te vallen bij verkopers wanneer je interesse hebt in een woning? Om je kansen wat te vergroten bij het uitbrengen van een bod kan je de volgende 5 tools gebruiken.

5 tips om je kansen te vergroten bij het uitbrengen van een bod

  1. Bieden met hulp van een aankoopmakelaar. Makelaars onderling communiceren toch net even anders en makkelijker, dan wanneer jij zelf contact opneemt met de verkopend makelaar. Een aankoopmakelaar weet vaak meer informatie los te krijgen waaraan een bod of voorstel minimaal moet voldoen om goede kans te maken op die woning. Dat betekent dus ook dat hij ervoor kan zorgen dat je niet een veel te hoog bod uitbrengt. Dat kan je dus weer geld besparen. Daarnaast wekt het vertrouwen op bij de verkopers wanneer een aankoopmakelaar namens jullie een voorstel uitbrengt. Dit geeft aan dat jullie serieus zijn en goed worden begeleid en geadviseerd tijdens het kooptraject.
  2. Overbieden. Wanneer je verwacht dat er veel interesse zal zijn in de woning waarop je een bod wilt uitbrengen, dan kan je overwegen om een bod uit te brengen boven de vraagprijs. Zo laat je weten dat je erg geïnteresseerd bent in de woning en zelfs bereid bent om meer te betalen dan wat de verkopers ervoor willen hebben. Er bestaat dan wel een mogelijkheid dat je, naast de kosten koper, wat extra eigen geld moet hebben. Je krijgt namelijk maximaal een hypotheek voor de taxatiewaarde van de woning en die ligt meestal niet ver van de vraagprijs af. Een aankoopmakelaar kan jullie goed adviseren bij het eventueel overbieden.
  3. Zonder financieringsvoorbehoud bieden. De aankoop van een woning kost een hoop geld en de meeste mensen kunnen dit niet zomaar even van eigen spaargeld betalen en hebben hiervoor een hypotheek nodig. Aan de andere kant kan een hypotheekaanvraag pas formeel worden ingediend wanneer er een specifieke woning is aangekocht. Zolang je hypotheekaanvraag nog niet is goedgekeurd heb je dus nog geen zekerheid dat je de woning wel kunt betalen. Om die reden doen de meeste mensen een bod met een voorbehoud van financiering. Als de hypotheekaanvraag wordt afgewezen kan je kosteloos de koop ontbinden. Dat brengt onzekerheid met zich mee voor de verkopers. Om je bod zo aantrekkelijk mogelijk te maken kan je dus overwegen het voorbehoud van financiering achterwege te laten. Een Erkend Financieel Adviseur kan met een goede inventarisatie en analyse van jouw situatie een goede inschatting maken van de kans van slagen van jouw hypotheekaanvraag. Uiteindelijk zijn er geen garanties af te geven op voorhand.
  4. Verklaring van financiële mogelijkheden bijvoegen. Wanneer je je niet prettig voelt bij het bieden zonder voorbehoud van financiering, dan kan jouw adviseur een financiële aanbevelingsbrief voor je opstellen, gericht aan de verkopende partij. Hierin wordt aangegeven wat de kans van slagen is van een hypotheekaanvraag in jullie specifieke situatie. Dit kan veel onzekerheid wegnemen bij de verkopers, ondanks het voorbehoud van financiering.
  5. Korte en persoonlijke motivatie bijvoegen. Als laatste kan je bij je bod een persoonlijke motivatie schrijven. Een korte toelichting waarom je deze woning geweldig vind en waarom de verkopers jouw voorrang moeten geven op andere geïnteresseerden. Wees creatief en houd het positief. Schrijf geen verhaal van 4 a4-tjes, maar houd het kort en bondig. Dit kan ervoor zorgen dat je inspeelt op de gunfactor bij de verkopers.

Uiteindelijk kan je ook een combinatie van de bovengenoemde tools gebruiken om maximaal kans te maken. Het is aan jou om de keuze te maken waar jij je goed bij voelt. Een ding is zeker, als je niet opvalt dan kan het weleens heel lang duren voordat je een winnend bod hebt gedaan.

Succes!

 

Shariff Roling

Erkend Financieel Adviseur